Що робити якщо вейп не заряджається

Практично кожен вейпер може зіткнутися з такою неприємною проблемою, як вихід вейпа з ладу. Наприклад, однією з найбільш поширених проблем є неможливість зарядити пристрій.

Саме в цей момент з'являється маса питань про те, чому вейп не заряджається, і як вийти з цієї ситуації. Розібратися в особливостях такої несправності, як правило, досить складно. Однак шанси повернути улюблений мод до життя все ж є.


Основні чинники, чому не заряджається вейп

Отже, ваш вейп не заряджається, блимає і не парить. Можливо, при підключенні до зарядного пристрою, електронна сигарета взагалі ніяк не реагує, а її дисплей (якщо такий є) не відображує піктограму зарядки. Ситуація ця вельми неприємна, а причин її виникнення може бути величезна кількість. Тим більше, що більшість сучасних модов представлені у вигляді складних електронних пристроїв, що тільки підвищує ризик поломки.

Відійшов контакт

Цікаво, що найпоширеніші причини того, що вейп не заряджається через usb або штатний зарядний пристрій, як правило, полягають у звичайнісінькій банальності. Наприклад, заряд може бути відсутнім через контакт що відійшов. Тому, в першу чергу перевірте дроти, зарядні пристрої та USB-кабелі на наявність пошкоджень та відсутності контакту. Найчастіше причина криється саме в цьому.

Контакт може також бути відсутнім і в самому роз'ємі для зарядки, тому перше, що потрібно робити - це почистити USB-роз'єм в самій електронній сигареті. Так вже склалося, що вейп часто використовується в не найбільш сприятливих умовах, тому дрібний пил і бруд легко може осісти на контактах роз'єму. Іноді роз'єм і зовсім виходить з ладу. Однак це менша з неприємностей, яка може трапитися з вашим модом, і ремонт цієї несправності в сервісному центрі обійдеться в незначну суму.

Причиною того, що вейп не заряджається, може стати і відсутність контакту між акумуляторною батареєю в пристрої. Це стосується тих батарейних модів, в яких акумулятори змінні. В такому випадку слід перевірити контакти посадочних гнізд і самих акумуляторів на предмет наявності на них слідів забруднень, окислення або корозії.

Коротке замикання

У числі поширених причин відсутності заряду можна назвати і коротке замикання в електричному ланцюзі. Про наявність цієї проблеми можна зрозуміти по дисплею або індикаторам пристрою. У вейпах з дисплеями про це буде свідчити напис «short», в інших - трикратне мигання індикатора заряду або включення. В даному випадку доведеться розібрати пристрій і відшукати місце потенційного замикання. Місць таких може бути чимало, в тому числі на атомайзер, оскільки окремі моделі батарейних модів, через вбудовані захисні системи, не пропускають заряд навіть в разі замикання на намотці баку або дріпки.

Пошкодження плати

Якщо перші дві причини можна віднести до найменш проблемних, оскільки вирішити їх можна самостійно, то в даному випадку все набагато складніше. Якщо у вас перестав заряджатися вейп, і при цьому пристрій взагалі не подає жодних ознак життя (немає миготіння індикаторів, не відображається інформація на дисплеї тощо), найімовірніше, з ладу вийшла електронна плата мода. Ринок сьогодні заповнений величезною кількістю пристроїв, походження багатьох з яких можна назвати сумнівним. Наприклад, досвідченим вейперам давно відомо про засилля на ринку так званих «клонів» популярних пристроїв, які значно дешевші за оригінали, а значить, для виготовлення використані елементи нижчої якості.

Однак, навіть імениті виробники часом грішать браком, тому працюючий на перший погляд пристрій може принести чимало неприємних сюрпризів вже в найближчому майбутньому, і добре, якщо гаджет ще знаходиться на гарантії, в іншому випадку доведеться шукати електронщика або сервісний центр які займуться ремонтом цієї несправності. І якщо сама робота коштує не дуже дорого, то незручностей принесе чимало. Наприклад, доведеться до місяця часу чекати доставку плати з Китаю, якщо знайти місце пошкодження та усунути несправність відразу не вдалося.

Закінчився термін придатності

Трапляється і так, що вейп перестає заряджатися за досить банальної причини - через закінчення терміну придатності. Причина ця досить рідкісна і відноситься перш за все до вбудованих в пристрій акумуляторів, оскільки вони є єдиним елементом вейпа, термін придатності якого може закінчитися. Саме ця особливість нерідко стає визначальною для деяких вейпрів при виборі того чи іншого батарейного мода. Ті, хто придбав електронну сигарету зі знімними акумуляторами захищені від можливих неприємностей в майбутньому в разі їх зносу. У цьому випадку потрібно тільки знайти і замовити батарею відповідного форм-фактора, що відповідає ємності і потужності. Досить лише витягти старі акумулятори формату 18650 і замінити їх новими.

Що робити, якщо вейп не заряджається

Якщо з основними причинами, чому пристрій відмовляється заряджатися ми визначилися, саме час переходити до відповіді на питання про те, що робити, якщо вейп не заряджається. Відразу скажемо: не поспішайте засмучуватися і нести гаджет до майстра або взагалі на смітник. Причина цієї проблеми, як ми писали раніше, може критися в звичайній банальності, виправлення якої не забере багато сил, часу і грошей. В цілому ж, якщо вейп перестав заряджатися, порядок дій повинен бути наступним:

  • Переконайтеся в тому, що блок живлення, USB-роз'єм, кабель, подовжувач, розетка і все те, що повинно забезпечити подачу електрики до моду, знаходиться в справному стані, працює, не пошкоджене і має живлення. При виявленні такої причини досить лише замінити «слабку ланку» та відновити зарядку пристрою.
  • Перевірити, чи не заблокована електронна сигарета. Для цього досить включити вейп і звернути увагу на можливу наявність відповідного попередження на дисплеї або активацію індикатора.
  • Перевірити, чи не є причиною проблеми глибока розрядка акумуляторної батареї. В цьому випадку потрібно залишити мод з'єднаним із зарядним пристроєм на тривалий період - близько 30-40 хвилин. Трапляється так, що при глибокій розрядці акумулятор в перший час не реагує на що надходить до нього струм і починає заряджатися тільки через деякий час.
  • Якщо нічого з вищеописаного не допомогло, саме час приступити до перевірки контактів, гнізда USB в самому вейпі, а також контактів посадочних гнізд в ньому і стану знімних батарей. На цьому ж етапі слід перевірити термін придатності батарей і при необхідності виконати їх заміну.
  • Також переконайтеся в тому, що причиною відсутності заряду не стало коротке замикання в ланцюзі живлення пристрою, в тому числі на атомайзері або в місці контакту батарейного мода з баком або дріпкою.
  • Якщо проблема не зникла до цього етапу - пристрій все ж доведеться віднести досвідченим електронщикам в найближчу майстерню, оскільки це може вимагати заміни електронної плати або, як мінімум, контролера заряду (так званого «чіп-чарджера»).

Зрозуміло, перерахувати всі проблеми, через які вейп не заряджається або відмовляється вмикатись, так само як і описати всі способи їх усунення, в рамках однієї статті неможливо. Саме з цієї причини фахівці завжди рекомендують детально вивчати інструкцію з експлуатації та дотримуватися рекомендацій виробника пристрою.


51606 29.10.2019